متدهای آموزش موسیقی کودک

یادگیری موسیقی در سنین کودکی از اهمیت زیادی برخوردار است و به همین دلیل شاخه ایی از موسیقی به عنوان آموزش موسیقی کودکان وجود دارد که متدهای آموزش موسیقی کودک را آموزش می دهد.

با توجه به آن که دنیای کودکان متفاوت از دنیای بزرگسالان است، بهتر است برای یاد دادن موسیقی به آنها از متدهای خاصی استفاده کرد. به طور کلی می توان گفت برای آموزش موسیقی به کودکان باید در ابتدا ویژگی های آنها را در نظر گرفت تا استعداد آنها در زمینه موسیقی شکوفا شود.

در این مقاله دایره زنگی اهمیت یادگیری موسیقی در سنین کودکی و همچنین متدهای آموزش موسیقی کودک را مورد بررسی قرار می دهد. آموزش موسیقی به کودکان در سنین پایین، تاثیر فوق العاده ایی در پرواندن استعداد کودکان در موسیقی دارد.

بهترین متدهای آموزش موسیقی کودک

طبق نظریه اساتید موسیقی، متدهای مختلفی برای آموزش موسیقی به کودکان وجود دارد. بعضی از متدهای آموزش موسیقی کودک بسیار ساده هستند و همان طور که کودک زبان مادری خود را به راحتی یاد می گیرد، می توان با ایجاد کنجکاوی ذاتی در کودکان، به آنها موسیقی را آموزش داد.

این متدها که موفقیت آنها تا حد زیادی ثابت شده است، برای آموزش موسیقی به کودک بارها استفاده شده اند. یکی از این متدها این است که به کودکان آموزش داده می شود که فقط شنونده نباشند.

در این روش کودکان تشویق می شوند تا در موسیقی مشارکت داشته باشند تا بتوانند خلاقیت خود را در موسیقی و نوازندگی نشان دهند. این متد در سراسر جهان توسط معلم های موسیقی برای آموزش موسیقی به کودکان مورد استفاده قرار گرفته است.


متدهای آموزش موسیقی کودک

زولتان کودای


متد آموزشی کودای

این متد آموزش موسیقی برای اولین بار توسط یک آهنگساز و مدرس موسیقی مجارستانی به نام زولتان کودای ابداع شده است. فلسفه این روش این است که هنگامی که کودکان از سنین پایین تر شروع به یادگیری موسیقی کنند، خیلی سریع تر یاد می گیرند.

در متد کودای، اولین پایه برای موسیقی کودک، آواز است. یکی از خلاقیت هایی که در این روش استفاده می شود، استفاده از علائم دست و انگشت برای یادگیری نت های موسیقی می باشد.

در این روش، هر کدام از انگشت ها و دست ها، نماد یکی از نت های موسیقی هستند و برای آموزش نت به کودکان در سنین پایین بسیار ساده و قابل درک است. این علامت ها با خواندن نت با دهان و سلفژ یکی می شود و موجب یادگیری درست خواندن در گام موسیقی خواهد شد.

علاوه بر این برای یادگیری سرعت و ریتم از یک سیستم صداهای ریتمیک استفاده می شود. به این ترتیب کودکان به طور طبیعی به خواندن و تشخیص نت از طریق شنیدن صدا، مسلط می شوند.


متدهای آموزش موسیقی کودک

کارل ارف


متد آموزشی ارف

متد آموزشی ارف، یکی از روش های مشهور و کاربردی برای آموزش موسیقی کودک می باشد و توسط کارل ارف آهنگساز و مدرس موسیقی آلمانی ابداع شده است . در این روش ذهن و بدن کودک از طریق ترکیبی از آواز، بازیگری، رقص و با به کار بردن آلات موسیقی ساده و مخصوص درگیر می شود.

در این روش، درس های موسیقی به شکل بازی به کودکان ارائه می شود. ابزارهای موسیقی که در این متد آموزشی به کار برده می شوند شامل سازهای متالوفون، سسیلوفون، سنج، بلز، طبل و دایره هستند.

در این روش، کودکان موسیقی را در سطح فهم و درک خود یاد می گیرند. در حقیقت این متد آموزشی موسیقی کودک بر پایه ادغام موسیقی با سایر هنرها مانند داستان، شعر، بازیگری و رقص بنا شده است. متد آموزشی ارف، موسیقی را در چهار بخش بداهه پردازی، اکتشاف، تقلید و آهنگ سازی به کودکان آموزش می دهد.


روشهای آموزش موسیقی به کودکان

دالکروز


متد آموزشی دالکروز

متد آموزشی دالکروز که به عنوان متد حرکات موزون نیز معروف است، یکی دیگر از متدهای آموزش موسیقی کودک است که اساتید موسیقی برای آموزش مفاهیم موسیقی به کودکان استفاده می کنند. آهنگساز و مدرس موسیقی سوئیسی به نام امیل جاش دالکروز، این روش را برای آموزش ریتم و ساختار و بیان موسیقی، از طریق ترکیب حرکات موزون و موسیقی اختراع کرد.

در این روش، با استفاده از تمرین های شنیداری و سولفژ، گوش موسیقیایی کودک تقویت می شود. تفاوتی که آموزش سلفژ در این روش با بقیه روش ها دارد این است که همیشه با حرکات موزون بدن ترکیب می شود.

در این متد آموزشی، کودکان در ابتدا قطعه ایی را می شنوند سپس آن را با حرکات موزون به صورت بداهه بیان می کنند. کودکان در این روش، نت و ریتم را با قدم زدن و کف زدن نشان می دهند. کودکان با انجام حرکات بداهه، واکنش های خود را به موسیقی بروز می دهند.


روش آموزش موسقی کودک

سوزوکی


متد آموزشی سوزوکی

متد سوزوکی به وسیله یک ویونولیست مشهور ژاپنی به نام دانیل شینیچی سوزوکی ابداع شده است. روش آموزشی سوزوکی بر اساس توانایی ذاتی کودک برای یادگیری زبان مادری، پایه ریزی شده است. سوزوکی اصول اساسی درک زبان مادری را در یادگیری موسیقی استفاده کرد و روش خود را رویکرد زبان مادری نامید.

در این روش از طریق گوش دادن، حفظ کردن، تکرار و ساختن واژگان، موسیقی بخشی از وجود کودک می شود. در متد آموزشی سوزوکی، کودکان در ابتدا آهنگ های بزرگ کلاسیک و قطعات موسیقی را به طور منظم گوش می دهند و در نهایت آنها را یاد می گیرند.

در مدرسه موسیقی، زمانی که دانش آموزان در مدرسه هستند، موسیقی به طور مداوم برای آنها پخش می شود و به این ترتیب گوش موسیقیایی آنها تقویت شده و علاوه بر این می توانند تغییر گام، زمان بندی و سرعت را در موسیقی تشخیص دهند.

تفاوت ارف با سایر متدهای آموزش موسیقی کودکان

تفاوت روش ارف با روش های کودای و سوزوکی در این است که در روش ارف، از الگوی مرحله به مرحله و خطی در یادگیری موسیقی پیروی نمی شود. در این روش مربی موسیقی، از فلسفه کلی این رویکرد که شامل مراحلی مانند تقلید، کشف، بداهه نوازی، آهنگ سازی، تجسم و کشف پیروی می کند.

به این ترتیب روش آموزشی ارف در مقایسه با سایر متدهای آموزش موسیقی کودک، روشی جامع تر و عینی تر است. کارل ارف کوشیده است تا با توجه به گرایش عملی و حسی ذهن کودکان و بدون اتکا بر مبانی نظری، تمرین هایی را ابداع کند تا کودکان بتوانند به سادگی وارد دنیای موسیقی شوند.

در متد آموزشی ارف، چگونگی انتقال کلام به حرکت های ریتیمیک و انتقال آن به آواز خواندن به کودکان آموزش داده می شود.

جمع بندی

در این مقاله دایره زنگی خوانندگان را با متدهای آموزش موسیقی کودکان آشنا کرد. به طور کلی می توان گفت یادگیری موسیقی در سنین کودکی مزایای زیادی دارد. فرآیند یادگیری موسیقی و درگیر شدن کودکان با موسیقی، IQ کودکان را تقویت می کند زیرا موسیقی از بخش های مختلفی از مغز استفاده می کند.

در روش ارف، ریتم یکی از مهم ترین بخش های موسیقی است زیرا وجه اشتراک موسیقی، کلام و حرکت چیزی جز ریتم نیست. در متد آموزشی ارف، کوکان بدون این که آموزش خاصی دیده باشند، باید موسیقی یا حرکتی را خلق کنند.

در حقیقت باید کاری انجام دهند که احتیاجی به فکر کردن نداشته باشد. به کار بردن کلام یکی از کلیدهای اساسی روش ارف است و این به این دلیل است که کارل ارف تنها کسی بود که در بین مربیان و نظریه پردازان آموزش موسیقی کودک مانند کودای، سوزوکی و دالکروز از کلام در این روش اموزشی استفاده کرد.


متد سوزوکی در آموزش موسیقی

تربیت مربی موسیقی کودک

 
نوشتهٔ پیشین
تاریخچه ساز هنگ درام
نوشتهٔ بعدی
آموزش فلوت ریکوردر کودکان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست