انواع فلوت
ساز فلوت یکی از قدیمی ترین ابزار موسیقی بوده و به عنوان اولین ساز بادی شناخته می شود و قدمت برخی از انواع فلوت به 50 هزار سال پیش می رسد.

فلوت یکی از سازهای بادی- چوبی است و صدای بسیار زیبا و دلنشینی دارد. ساز فلوت به صورت تکنوازی یا همراه با سازهای دیگر نیز نواخته می شود. برای بهتر نواختن این ساز در ابتدا باید با ساختار و همچنین انواع مختلف این ساز به خوبی آشنا شوید.

دایره زنگی در این مقاله انواع مختلف فلوت و همچنین ساختار این ساز را مورد بررسی قرار می دهد.

تاریخچه ساز فلوت

نواختن ساز فلوت یکی از رسوم باستانی شرق بوده است. اولین ساز فلوت در حدود 900 سال قبل توسط چینی ها نواخته شد. یونانیان باسان نیز، فلوت های پیچیده و سختی داشتند که شش سوراخ داشت و باید در انتهای بالای آن دمیده می شد. سازهای فلوت امروزی که در ارکسترها استفاده می شود، بر خلاف فلوت های یونانی که از قسمت انتها نواخته می شد، به شکل افقی نواخته می شوند.

به طور کلی می توان گفت ساز فلوت، در حدود قرن 12 میلادی و بعد از سقوط روم، به کشورهای اروپایی راه پیدا کرد و بیشتر در ارکسترهای نظامی استفاده می شد. فلوت در اواسط قرن 17 میلادی به عنوان مهم ترین ساز ارکستر دربار و همچنین اپرا، استفاده می شد.

نخستین تغییراتی که در ساختار فلوت به وجود آمد، توسط یک خانواده فرانسوی انجام شد. این خانواده که از نوازندگان معروف آن زمان بودند، ساز فلوت را از حالت یک تکه به سه تکه تغییر دادند.

ساختار ساز فلوت

طول ساز فلوت معمولاً 66 سانتی منتر و قطر آن 2.5 سانتی متر می باشد. جنس این ساز معمولاً از چوب یا فلزاتی مثل نیکل، مس، روی و حتی طلا است. فلوت از سه بخش اصلی تشکیل شده است. مهمترین بخش فلوت سر آن است و محل دمیدن نوازنده می باشد.

بخش دیگر فلوت بدنه آن است که در مقایسه با بخش های دیگر، طول بیشتری دارد. روی بدنه فلوت سوراخ هایی وجود دارد که به وسیله سوراخ گیر پوشیده می شود. بخش دیگر ساز فلوت، پایه آن است که ابتدا در ساختار فلوت وجود نداشت و بعدها به آن اضافه شد.

پایه موجب شد دو نیم پرده به صدای این ساز افزوده شود. فلوت های کلید دار از متداول ترین انواع فلوت ها هستند و نام اصلی آن بوهم است که از سازنده آن به نام تئوبالد بوهم گرفته شده است.


انواع فلوت


انواع ساز فلوت

در دسته بندی ساز فلوت، انواع مختلف این ساز به صورت عمومی و و بومی وجود دارد. محدوده صوتی این ساز در حدود 4 اکتاو و محدوده فرکانسی آن بین 2.1 کیلو هرتز تا 261 هرتز می باشد. به طور کلی انواع مختلف فلوت، با توجه به مدل بوهم ساخته شده است و در طول قرون 19 و 20 میلادی فقط تغییرات جزئی روی آن صورت گرفته است.

به طور کلی ساز فلوت انواع مختلفی دارد و هر کدام از آنها ویژگی های خاص خود را دارند. همه سازهای فلوت نت های یکسانی دارند و تفاوتی که بین آنها وجود دارد در میزان نفس و نحوه قرار دادن دهان روی ساز است.


انواع فلوت

خانواده فلوت پیکولو


فلوت پیکولو

فلوت پیکولو یکی از کوچکترین انواع فلوت است. پیکولو در زبان ایتالیایی به معنای فلوت کوچک است. فلوت پیکولو از سازهای بادی بوده و محدوده صدایی این ساز، یک اکتاو از فلوت کنسرتی بالاتر است. فلوت پیکولو معمولاً در ارکسترها برای شبیه سازی صداهای طبیعی مثل صدای طوفان و آواز پرندگان نواخته می شود.

فلوت پیکالو از اواخر قرن 18 شناخته شده و به تدریج جایگزینی برای نی لبک شد. فلوت پیکالو بیشتر برای دو برابر کردن صدای سازهای ویولون یا سایر فلوت ها به صورت همنوازی نواخته می شود. این نوع فلوت به خاطر انتقال به یک اکتاو بالاتر، تلالو و درخشش خاصی به صدای ایجاد شده می بخشد.

در زمان های قدیم این ساز از شیشه، عاج و همچنین انواع مختلف چوب ساخته می شد ولی امروزه این نوع فلوت از موادی مانند پلاستیک، برنج، رزین، نقره و نیکل نیز ساخته می شود.


انواع فلوت

خانواده فلوت ریکوردر


فلوت ریکوردر

فلوت ریکوردر یکی از قدیمی ترین سازهایی است که توسط بشر ساخته شده است. این ساز امروزه برای آموزش ارف مورد استفاده قرار می گیرد. در طول تاریخ موسیقی تا به حال برای این ساز سونات ها، کنسرتورها و همچنین قطعات بسیار پیچیده ایی به وسیله آهنگسازان مشهور موسیقی کلاسیک نوشته شده است.

کمپانی یاماها یکی از بهترین تولید کنندگان این فلوت بوده و مدل های زیادی از این ساز را تولید می کند. فلوت ویکوردر مدل YRS-23 یکی از قدیمی ترین انواع فلوت ریکوردر در بازار ایران بوده و بهترین فلوت برای آموزش می باشد. برای ساخت این فلوت ریکوردر از نوعی پلاستیک با دوام به نام ABS استفاده شده است.


انواع فلوت

پن فلوت


پن فلوت

پن فلوت یا ساز دهنی سرخپوستان، یکی از انواع فلوت بوده و از سازهای محلی آمریکای جنوبی است. این نوع فلوت متشکل از 4 تا 18 لوله بوده و دارای طول های متفاوتی می باشد. پن فلوت از تعدادی لوله به ترتیب از بزرگترین تا کوچک ترین در کنار هم تشکیل شده است و یک طرف این لوله ها مسدود است.

پن فلوت برای ایجاد صداهای ملودیک و از طریق دمیدن به شکل افقی از طریق انتهای باز ساز به طرف لبه های داخلی تیز لوله ها نواخته می شود. از هر کدام از لوله های این ساز می توان به عنوان کلید اصلی استفاده کرد.


انواع فلوت

فلوت آمریکایی


فلوت آمریکایی

فلوت آمریکایی ساز سرخپوستان بومی آمریکا است و در زمان های قدیم از استخوان ساخته می شد ولی این ساز در حال حاضر با چوب گردو یا سرو ساخته می شود. این نوع فلوت، دو محفظه هوا دارد که به وسیله یک دیوار از یکدیگر جدا می شوند.

محفظه اول در این ساز به عنوان محفظه هوای آرام و محفظه دوم به عنوان محفظه صدا شناخته می شود. این ساز دارای 5 یا 6 سوراخ بوده و در کوک های مختلف نواخته می شود.

انواع فلوت در جهان

با وجود این که موسیقی زبانی بین المللی است، ولی از تنوع بومی برخوردار بوده ولی با توجه به لحن و آوای بومی خود و همچنین سازهای مربوط به آن منطقه، دارای جذابیتی ویژه است.


انواع فلوت

فلوت ایرلندی


فلوت ایرلندی

فلوت ایرلندی نوعی فلوت چوبی افقی است که به صورت گسترده در موسیقی سنتی اسکاتلند و ایرلند استفاده می شود. صدای فلوت ایرلندی بسیار زیبا و دلنشین است.


انواع فلوت

فلوت چینی


فلوت چینی

فلوت چینی نوعی فلوت افقی و بدون کلید از جنس بامبو است که در اپرای چینی، موسیقی محلی و ارکستر نواخته می شود. در این فلوت یک سوراخ اضافی بین دهان و سوراخ های انگشت وجود دارد که توسط یک غشای مخصوص پوشیده شده است و صدای منحصر به فردی ایجاد می کند.


انواع فلوت

دودوک


جمع بندی

ممکن است برای این که فردی به یک نوازنده برجسته در فلوت تبدیل شود، چند سال طول بکشد. بعد از تبدیل افراد به یک نوازنده با تجربه، نواختن انواع مختلف ساز فلوت، کار ساده تری است. فلوت پیکولو برای افرادی که قصد نواختن فلوت در یک گروه ارکستر را دارند، بهترین نوع فلوت محسوب می شود ولی فلوت های باس و آلتو خیلی کم در خارج از گروه های کر استفاده می شوند.

دایره زنگی در این مقاله خوانندگان را تا حدی با انواع مختلف فلوت آشنا کرد. ساز فلوت از لحاظ گستره جغرافیایی انواع مختلفی از جمله فلوت ایرلندی، چینی، بامبو هندی، ژاپنی، بومی آفریقایی تقسیم می شود.

انواع فلوت ریکوردر

آموزش صفر تا صد فلوت ریکوردر


ویدیو مربوط به این مطلب


دانلود ویدئو


 

نوشتهٔ پیشین
آهنگسازی را از کجا شروع کنیم؟
نوشتهٔ بعدی
معنی واژه های مترونم

2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست