موسیقی تاثیر مثبتی بر ذهن افراد و به ویژه ذهن کودکان دارد و طی تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده است، کودکانی که با موسیقی سر و کار دارند و توانایی نواختن یک ساز را دارند در مقایسه با کودکانی که چنین مهارتی ندارند، توانایی بیشتری برای درک ریاضیات و مهارت های خواندن دارند.

روانشناسی موسیقی کودک نشان می دهد، موسیقی موجب تقوقیت حافظه می شود و افرادی که از کودکی در معرض یادگیری موسیقی به ویژه ساز پیانو بوده اند، حافظه بهتری در مقایسه با سایر کودکان دارند. کودکانی که می توانند سازی بنوازند در مقایسه با سایر کودکان، می توانند کلمات بیشتری حفظ کنند.

در حقیقت می توان گفت موسیقی یکی از هنرهای منحصر به فرد است و به طور جدی بر سطح هوشیاری کودکان تاثیر دارد. در دنیای امروز از موسیقی برای درمان کودکان بیش فعال استفاده می شود. دایره زنگی در این مقاله خواننده را با روانشناسی موسیقی کودک و تاثیرات مثبت موسیقی بر ذهن آشنا می کند.


موسیقی کودک


تاثیر موسیقی بر ذهن کودکان

با توجه به تحقیقاتی که در زمینه روانشناسی موسیقی کودک انجام شده است، موسیقی می تواند به طور همزمان عقل، احساس و جسم کودکان را به تکاپو بیندازد. نواختن ساز و گوش دادن منفعلانه به یک موسیقی، موجب باهوش تر شدن کودکان شده و افرادی که از کودکی در معرض نواختن موسیقی هستند، رشد ذهنی بهتری خواهند داشت.

روانشناسی موسیقی کودک بر این باور است که کودکانی که قبل از 7 سالگی شروع به نواختن موسیقی می کنند، هوش بهتری دارند و روند تسریع هوش آنها با بزرگ تر شدن آنها ادامه خواهد داشت. با توجه به این که مهارت موسیقی نیاز به تمرین و استمرار دارد و این استمرار کودک را تا زمان بزرگ شدن دنبال می کند، می توان به اهمیت موسیقی پی برد. استفاده از موسیقی اعتماد به نفس کودکان را نیز تا حد زیادی افزایش می دهد.

فواید موسیقی بر ذهن کودکان

موسیقی قادر است مهارت های حرکتی و ادراک فضایی کودکان را تا حد زیادی افزایش دهد. تحقیقاتی که در زمینه روانشناسی موسیقی کودک انجام شده است، نشان می دهد موسیقی رابطه خوبی بین اعضای مختلف حسی و حرکتی ایجاد می کند. موسیقی قادر است اعضای مختلف بدن را هماهنگ کرده و مهارت های کودک را بالا ببرد.

روانشناسی موسیقی کودک بر این باور است که اگر آموزش موسیقی پیش از دوران کودکی شروع شود، حرکات دست کودک روان شده و مهارت های او در نوشتن افزایش پیدا می کند. زمانی که کودک شروع به نواختن می کند، باید حرکات دست و پایش را با هم هماهنگ کند. این هماهنگی نیروی زیادی از مغز گرفته و در نتیجه مغز فعال تر می شود. زمانی که کودک سازی را یاد می گیرد، همزمان اعتماد به نفس او نیز بالا می رود زیرا این احساس به او دست می دهد که می تواند بقیه کاراها را نیز به خوبی انجام دهد.


تربیت مربی موسیقی کودک


تاثیر موسیقی بر تقویت مهارت های اجتماعی و ریاضیات

کودکانی که به صورت گروهی، نواختن موسیقی را یاد می گیرند، مهارت های اجتماعی بالایی دارند و با توجه به روانشناسی موسیقی کودک، این کودکان دامنه اجتماعی گسترده تری خواهند داشت. کودکان در کلاس های موسیقی یاد می گیرند که با کودکان دیگر همکاری و مشارکت داشته باشند و علاوه بر این هماهنگی با دیگران را یاد خواهند گرفت.

کودکان برای نواختن موسیقی، از همان منطقی استفاده می کنند که برای حل ریاضیات نیز از آن استفاده می کنند. کودکانی که شروع به یادگیری موسیقی می کنند، در زمینه حل ریاضیات نیز با مشکلی مواجه نمی شوند. به خاطر تاثیر شگفت انگیز موسیقی، موسیقی در بعضی از دانشگاه های جهان به عنوان یک واحد درسی به عنوان یکی از دروس مهم آموزش داده می شود.

موسیقی درمانی در کودکان

موسیقی درمانی با توجه به روانشناسی موسیقی کودک نشان می دهد که موسیقی موجب افزایش هوش کودکان می شود زیرا با شنیدن موسیقی، هر دو قسمت مغز به فعالیت افتاده و با یکدیگر هماهنگ می شود. علاوه بر این نواختن موسیقی به کودکانی که لکنت زبان دارند کمک بزرگی می کند. افرادی که در زمینه موسیقی کودک تخصص دارند، کودکان را با انواع فعالیت های مختلف در زمینه موسیقی مانند نوازندگی، رقص و اجرا آشنا می کنند.

افرادی که در زمینه روانشناسی موسیقی کودک فعالیت می کنند، در طول این دوره به این نتیجه می رسند که کدام یک از آلات موسیقی با روحیه کودک هماهنگی بیشتری دارد و برای درمان روحی او موثر تر است. موسیقی تاثیر زیادی بر درمان بسیاری از بیماری های کودکان از جمله اوتیسم و بیش فعالی دارد. این روزها موسیقی درمانی به عنوان راهی برای درمان بسیاری از اختلالات کودکان شناخته شده است.


موسیقی کودک


اهداف آموزش موسیقی به کودکان

موسیقی و آواز نقش بسیار مهمی در تمام فرهنگ های بشری دارند. محققانی که در زمینه موسیقی روانشناسی کودک فعالیت می کنند، به این نتیجه رسیده اند که کودکانی که به طور منظم در حال نواختن یکی از ابزار موسیقی هستند، می توانند شکل و قدرت مغز خود را به سمت مثبت تغییر دهند و این عامل منجر به بهبود مهارت ها و توانایی های ادراکی آنها خواهد شد.

نواختن یکی از آلات موسیقی، ضریب هوشی کودکان را تا 7 درجه افزایش می هد. در حقیقت می توان گفت نواختن یکی از آلات موسیقی موجب می شود که بخش های خاص مغز که وظیفه دارند یک آهنگ را در ذهن پردازش کنند، تقویت می شود.

این قسمت از مغز وظایف دیگری مانند مهارت های شنیداری، ذخیره سازی اطلاعات و همچنین توانایی های حرکتی دارند و زمانی که کودک شروع به یادگیری یک ساز می کند، این بخش از مغز رشد قابل توجهی کرده و عملکرد آن در طی دوران آموزش، بهتر و قوی تر می شود.

تاثیر موسیقی در امتحان کودکان

بررسی هایی که در زمینه روانشناسی موسیقی کودک انجام شده، نشان می دهد کودکانی که قبل از شروع امتحان به موسیقی گوش می دهند، در امتحانات به ویژه در درس ریاضی نتیجه بهتری می گیرند. به عبارت دیگر کودکانی که در حال یادگیری موسیقی هستند، در امتحاناتی که با قدرت شنیداری رابطه مستقیم دارند، نتایج بهتری به دست می آورند.

هر اندازه زمانی که کودکان به یادگیری موسیقی اختصاص می دهند بیشتر باشد، به همان نسبت قدرت شنیداری آنها نیز تقویت می شود. یادگیری موسیقی به کودکان نظم و برنامه ریزی دقیقی می دهد و این نظم در طول دوران تحصیل کودکان برای بهبود عملکرد آنها موثر بوده و نتایج خوبی به همراه دارد.

جمع بندی

به طور کلی می توان گفت قرار گرفتن کودکان در معرض موسیقی، چه موسیقی را بنوازند چه به آن گوش دهند، تاثیرات بسیار مفیدی بر قدرت شنیداری آنها دارد. محققی به نام دونالد هاگس که در زمینه روانشناسی موسیقی کودک فعالیت می کند، در این مورد می گوید ” هیچ چیزی مانند موسیقی نمی تواند همه بخش های مغز را فعال کند”. هنگامی که کودکان با موسیقی آشنا می شوند، به طور همزمان قسمت های زیادی از مغز آنها تقویت می شود.

کودکانی که با موسیقی سر و کار دارند، قدرت شنیداری شان تا حد زیادی افزایش پیدا می کند و در نتیجه مهارت های زبان آموزی آنها نیز رشد می کند. سایت دایره زنگی در این مقاله تا حدی خوانندگان را با تاثیرات مثبت موسیقی بر ذهن و روح کودکان آشنا می کند. تحقیقات نشان می دهد که افراد در دوران جنینی نیز می توانند به صدای موسیقی گوش داده و آن را به خاطر بسپارند.


آموزش مربیگری موسیقی کودک

 

نوشتهٔ پیشین
بهترین ساز های دنیای موسیقی
نوشتهٔ بعدی
آموزش آهنگ سازی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست